Over Ticketopia

Dit ticketplatform is louter ontwikkeld als een project voor lokale evenementen die slechts een beperkt aantal tickets per voorstelling willen verkopen. Op dit moment zijn er namelijk maar twee keuzes mogelijk voor zo'n voorstellingen. Enerzijds kan je werken met papieren tickets / lijsten te werken zoals de goede oude tijden en alle rompslomp die daarbij hoort. Anderzijds zijn er professionele online diensten die tot duizenden tickets kunnen verkopen maar dan wel een percent van de opbrengst vragen.

Voor lokale kleinschalige projecten die een voorstelling opvoeren in een gezellig amateurzaaltje bestaan er nagenoeg geen geslaagde oplossingen. Ticketopia probeert voor enkele van deze lokale projecten toch zo een oplossing te zijn.

Bovendien is het een ideaal hobby project om meer te leren over websites, emails, qr-codes. In feite is ticketopia niets meer dan een zwaar uit de hand gelopen hobbyproject. Wat begon als losstaande programma's om de ticketverkoop hier en daar te verbeteren is bij deze geïndigd in een volledige website onder de naam Ticketopia.

De Spotlights

Een website als deze opbouwen zou niet mogelijk zijn zonder enkele fantastische nerds, cultuurmensen en organisaties. Ik lijst ze hieronder even allemaal op:

 • Sveltekit logo

  Svelte(kit)

  Sveltekit is een vrij recent framework waarmee deze hele website geschreven is. In een project als dit was een gebruiksvriendelijk maar toch krachtig systeem echt een noodzaak. Als je zelf website's bouwt moet je Svelte zeker eens bekijken.

 • Pocketbase logo

  Pocketbase

  Ticketopia gebruikt Pocketbase als database. Het is een fantastische en duidelijke database die komt met zijn eigen beheerspagina. Bovendien zit alles bevat in één uitvoerbestand wat de kosten en nodige opslag enorm reduceert.

 • Iconify logo

  Iconify

  Duidelijke symbolen zijn zeer handig om te gebruiken in websites als deze, maar dan moet je wel eerst z'n icoontjes hebben. Iconfiy heeft een enorme collectie aan open-source symbolen en biedt bovendien snelle tools aan om deze in een site te implementeren. De gebruikte icoonpakketen zijn: Charm (Jay Newey) en IconPark Outline (ByteDance)

 • DvM logo

  DvM Humaniora

  Het is op deze middelbare school dat de eerste stukjes code werden geschreven van wat uiteindelijk Ticketopia werd. Er werden bijvoorbeeld stukken en brokken gerecycleerd uit de ticketsystemen voor een filmnacht en een schooltoneel. Het is mede dankzij het fantastisch team leerkrachten en directie op DvM Humaniora dat deze website hier vandaag staat.